011 44 58 21
BE24 4531 0183 5138
0495 49 49 40
NL61INGB0000100481
Blog

Artikel

Bezoek lagere scholen

De voorbije jaren zijn we er ons meer en meer van bewust om de naam “Salvatoriaanse Hulpactie & Ontwikkelingshulp” in de kijker te plaatsen; meer naambekendheid te krijgen en zo onze sympathisanten bewuster te maken over de noden in de Derde Wereld.

Verschillende jaren waren we actief, onder de vorm van “Oktobermaand Missiemaand”. Vele groepen brachten ons een bezoek; we vertelden over de projecten, financiële kinderadoptie en natuurlijk de kledinginzamelingen (de meeste mensen hier in de buurt kennen ons van de “klerenophaaldienst”). Nu onze permanente tentoonstelling bekend is, krijgen we het hele jaar door bezoekers hier in huis.

Maar we gaan ook op verplaatsing om onze werking voor te stellen; naar verenigingen en scholen. Het vervoer van leerlingen kost meestal een aardige cent en als we in de school zijn, kunnen we meer kinderen bereiken.

Zo bezochten we dinsdag 14 maart 2017 de basisschool Floor en Tijn, in Opglabbeek en het wijkschooltje in Strooiendorp, Leopoldsburg, donderdag 23 maart 2017.

Het werd telkens een warm onthaal!

Opglabbeek: De leerlingen van het 3de en 4de leerjaar (onze eerste groep) waren erg nieuwsgierig. Vele vragen werden gesteld; zoals: mogen wij ook muziek maken, hoe doen de vrouwen dat, zoiets op hun hoofd dragen, of nog: mag er ook kinderkleding in die container?

De leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar waren ook verrast door de mooie foto’s, leuke instrumenten en gebruiksvoorwerpen die we hen toonden.

In de namiddag waren de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar aan de beurt. Zij stellen al andere vragen en weten nu beter wat er met de kleding gebeurt en dat ze het toch beter hebben dan die arme kindjes in de Derde Wereld.

In Strooiendorp mochten we ons verhaal doen bij de leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar. In de klasjes was een mooi Afrika hoekje ingericht. De juf, Agnes Willems, is al vaak in Burkina Faso geweest; heeft het project Tansila mee helpen ontwikkelen. De vele foto’s gaven een goed beeld van het project. We deelden de leerlingen in, in 3 groepjes. Elk groepje kreeg uitleg over de 3 onderwerpen. Bij Josiane hoorden ze over de projecten, hoe de vrouwen alles op hun hoofd dragen en hoe de mensen in de Derde Wereld wonen. Bij Lieve ontstonden echte orkesten met mooie muziek; de instrumenten zijn in Rwanda, Congo, Brazilië,… gemaakt. Ook naar het speelgoed uit de ontwikkelingslanden werd met grote ogen gekeken; een vrachtwagen uit Haïti, een bal uit Venezuela, een pop uit Chili,… allemaal anders dan hier. Bij Manuella leerden de kinderen iets meer over de kledingcontainer; wat mag er in? Wat mag er niet in? Wij zijn ervan overtuigd dat de kinderen in Strooiendorp thuis enthousiast hebben verteld over ons!

Het waren vermoeiende maar boeiende dagen!

 

donderdag 23 maart 2017